Το ενεργειακό πιστοποιητικό ή αλλιώς το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι απαραίτητο, τόσο για την περίπτωση της ενοικίασης όσο και για την αντίστοιχη της πώλησης. Πρόκειται για ένα επίσημο κι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έγγραφο, με το οποίο ένα κτίριο ή κάποιο συγκεκριμένο μέρος αυτού, κατατάσσεται σε μία από τις εννέα ενεργειακές κατηγορίες (Α+ μέχρι Η).
Διαβάστε περισσότερα για το ενεργειακό πιστοποιητικό και τα δικαιολογητικά που χρειάζεστε, εδώ link στην αντίστοιχη σελίδα του site.
Ο στόχος είναι προφανής και είναι η εξοικονόμηση ενέργειας του κτηρίου. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος από τον ενεργειακό επιθεωρητή. Ο τελευταίος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών του Υ.Π.Ε.Κ.Α., γνωρίζει πως να κάνει κάθε επίσημη καταγραφή κατά την αυτοψία του ακινήτου και τελικά, να δώσει τις κατάλληλες συστάσεις.
Βάσει νόμου ενεργειακό πιστοποιητικό χρειάζονται όλα τα κτήρια εκτός από τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες, τα εργαστήρια, τα πάρκινγκ, τα πρατήρια πώλησης βενζίνης και τις αποθήκες. Οι τελευταίες όμως έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ανά περίπτωση, τόσο για την πώληση όσο και για την ενοικίαση.
Αποθήκες κι ενεργειακό πιστοποιητικό: Τι ισχύει
Η χρήση ενός κτηρίου ορίζεται από τον κτηριοδομικό κανονισμό κι αναγράφεται στην οικοδομική άδεια του ακινήτου. Εάν λοιπόν ένας χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως αποθήκη, δε χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό για την πώληση ή ενοικίασή του. Προσοχή! Αυτό ισχύει για την περίπτωση που η χρήση του συγκεκριμένου ακινήτου παραμείνει για αποθήκη.
Ωστόσο υπάρχουν πραγματικά πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις, που οι αποθήκες ενοικιάζονται για άλλες χρήσεις (π.χ. έδρα εταιρείας, καταστήματα χονδρικής, χώρος γραφείων κ.ά.). Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις, πρέπει να βγει ενεργειακό πιστοποιητικό.
Αντίστοιχα αν το κτήριο έχει κάποια άλλη επαγγελματική χρήση πλην της αποθήκης κι ενοικιαστεί για αποθήκη, τότε τα πράγματα διαφοροποιούνται. Κι εδώ είναι υποχρεωτικό να βγει ενεργειακό πιστοποιητικό για τον χώρο, που νοικιάζεται ως αποθήκη.
Ενεργειακό πιστοποιητικό: Τι ισχύει για τις αποθήκες σε οικιστικά ακίνητα
Σε ό,τι αφορά στις κατοικίες που έχουν ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο (π.χ. σ’ ένα διαμέρισμα) δεν πρέπει να προσμετρώνται τα στοιχεία της αποθήκης στον υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης του κτηρίου. Κι αυτό είναι το λογικό, αφού οι αποθήκες δεν καταναλώνουν ενέργεια. Αν όμως ένας μεγάλος χώρος αποθηκών, διαθέτει και χώρους γραφείων τότε θα πρέπει να εκδοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό μόνο για τα γραφεία.
Ενεργειακό πιστοποιητικό κι αποθήκες: Τα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζω
- Οι αποθήκες εξαιρούνται βάσει νόμου από το ενεργειακό πιστοποιητικό.
- Ο χώρος πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος ως αποθήκη, για να εξαιρείται.
- Θέλουμε να αναγράφεται στην κάτοψη της πολεοδομίας η χρήση αποθήκης.
- Οι τίτλοι ιδιοκτησίας πρέπει να γράφουν «αποθήκη».
- Δε θα πρέπει να έχει γίνει αλλαγή χρήσης στο ακίνητο από αποθήκη σε χώρο κύριας χρήσης.
- Οι αποθήκες των διαμερισμάτων πολυκατοικιών δε χρειάζονται την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού/ πιστοποιητικού ενεργειακής πληρότητας.
- Ό,τι ισχύει για τα επαγγελματικά ακίνητα, ισχύει και για τα οικιστικά σε ό,τι σχετίζεται με τους χώρους αποθήκης, τη χρήση αυτών και το ενεργειακό πιστοποιητικό. Η διαφορά είναι στη χρήση του χώρου κι όχι στην κατηγορία του ακινήτου.
Τότε και μόνο τότε, εφόσον δηλαδή ισχύουν όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο που είναι αποθήκη. Επομένως σε γενικές γραμμές, οι αποθήκες δε χρειάζονται ενεργειακό πιστοποιητικό ή αλλιώς πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, με τη λογική ότι δεν καταναλώνουν ενέργεια. Αν η χρήση του χώρου αλλάξει και αξιοποιηθεί διαφορετικά, χωρίς να είναι πλέον απλά μία αποθήκη, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις θα καταναλώνει ενέργεια. Έτσι θα απαιτείται κι η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για το ακίνητο.
Βρείτε τον προσωπικό μηχανικό σας στο mixanikos– online και παραλάβετε άμεσα το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του ακινήτου σας!